Операцията е кръстена "Защитените", защото задържаните са стари познайници на полицията, намиращи се на свобода въпреки предишните им арести. В банковия клон на ДСК е имало над 1 милион лева, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той обясни, че 10-те задържани по случая са изключително опасни и дръзки лица. Срещу повечето от тях има по няколко заявителски материала, а някои от тях са осъждани условно, а други са пускани под гаранция заради тежките им заболявания.

"Благодаря на председателя на ВКС Лазар Груев за призива към съдиите да се отчитат пред медиите затова как и по какъв начин са взели решенията си по вътрешни убеждения. За бъдещ период от време при подобни лица ние ще назоваваме операциите на съдиите, променили мярката им за неотклонение с парична гаранция заради тежки заболявания", каза вътрешният министър Цветан Цветанов видимо недоволен от дейността на съдебната система. Много труд е хвърлен за задържането на тези лица. Това са няколко групи, които се събраха в общ микс, за да извършат престъпление, с което щяха да ощетят банката, посочи още министърът.

Няма да позволим съдебната система да се подиграва с труда на нашите служители, категоричен бе още Цветанов. По думите му – вероятно вчера съдиите са били на маса, яли са, пили са и са се веселили, докато МВР служителите са работили за разкриването на престъплението.
Ще направим всичко възможно тези лица да бъдат съдени навън, защото тук получават потупване по рамото да продължават в съшия дух”, посочи той.

По-рано днес в предаването на Дарик радио "Седмицата" съдебната система бе разкритикувана и от шефа инспектората към Висшия съдебен съмет Ана Караиванова. Според нея безконтролност и назначаване на прекалено много хора с протекции водят до забавяне на решенията по делата от страна на съдиите в София. Тя посочи, че в столичните съдилища системно се бавят решенията до три и повече месеца, въпреки че установеният срок е 1 месец според Гражданскопроцесуалния кодекс.

Висока оценка за работата на МВР по акцията даде министър-председателят Бойко Борисов.
„От самото начало бях информиран за тази група. Половината от тях съм ги арестувал и аз. Крайно време е да се получат осъдителни присъди за много дълго време", коментира Борисов в Сливен. Той допълни, че е видно, че ниските присъди не са ефективни, престъпниците отново се събирали и правели удар след удар. „Без да се бъркам в процеса, но не можеш да обираш, да обираш и да си на свобода", заключи премиерът, цитиран от "Сега".