Когато преди много години се въвеждаше триинстанционното съдебно производство, аз казах, че в момент, в който Европа бяга от него като дявол от тамян, ние го въвеждаме, т.е. позицията ми още от тогава е, че две инстанции са  начин за съкращаване на делата. Това заяви Груев по повод изразената вчера позиция на правосъдния министър Маргарита Попова, че трябва да се помисли съдебните процеси отново да се гледат само на две инстанции, а не на три. Сега е така при повечето дела, с изключение на тези, за които законът предвижда най-ниски наказания.

Пред журналисти Груев допълни, че сега действащата конституция позволявала въвеждането на този модел. По този начин ВКС ще може да упражнява функцията, която има - уеднаквяване на съдебната практика и надзор по законността на съдебните актове, каза още той преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БТА.

"Това е разумна идея, свързана с това да се охлаби примката около върховните съдилища. В момента те трудно изпълняват своята основна конституционна функция – да уеднаквяват практиката, да издават тълкувателни актове и да бъдат гарант за спазване на законността, защото са претоварени с конкретни дела", подкрепи идеята и главният прокурор Борис Велчев.

Той даде и друго предложение за промяна в съдебната система.
„Коментира се, че прокуратурата е безконтролна и, че трябва да се засили контролът върху нея. Мога да ви дам идея - нека да се извади главният прокурор от тези, които участват по право в работата на ВСС, за да може съветът без главния прокурор да има повече свобода да контролира прокуратурата. Това предложение досега не е обсъждано”, каза Велчев.
По думите му – трябва да се помисли дали разделянето на ВСС на два нови самостоятелни органа не изисква решение на Народното събрание.

Скандалът с ВСС
Членът на съвета Георги Шопов коментира скандала в съдебната система и гражданската инициатива хората да изпращат SMS-и, с които да призовават членовете му да подадат оставка.
Той заяви, че е получил около 100 съобщения, като първите били "цивилизовани", но след това нещата ескалирали и се стигнало "до заплахи и просташки обиди".

Това е поредният член на ВСС, който се оплаква от атака със заплашителни SMS-и. От кампанията пострада и пенсионер от Кърджали, след като се оказа, че неговият номер е публикуван в интернет, вместо този на Георги Гатев от съдебния съвет. Самият Гатев се извини задочно на човека, че е тормозен заради него, но също заяви, че не вижда причина всички от ВСС да подават оставки. Самият той бил гласувал срещу станалото скандално назначение на съдия Владимира Янева за председател на Софийски градски съд.

Междувремнено вчера проверка на инспектората на ВСС установи, че тя е извършила четири нарушения, с които е забавила делото "Софийски имоти", за което има съмнение, че води в конфликт на интереси.

Последна актуализация в 11,40 ч.