Нанев и Димитринка Николова, която беше началник на дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство по негово време, са обвинени, че съзнателно са сключили неизгодни сделки между ведомството и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу". Според прокуратурата от това е произлязла вреда за министерството в размер на 2 454 319,20 лева.

Препаратите бяха купени и доставени след грипната епидемия миналата година и почти всички 200 000 дози останаха неизползвани. 2,45 млн. лева е разликата между цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания на министерството и договорената с въпросното дружество, пише в обвинителния акт.

"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър. За мен е ясно, че няма извършено престъпление", заяви пред журналисти д-р Божидар Нанев, цитиран от "Фокус".
Той каза, че не очаква нищо тревожно от процеса, както и че очакванията му се базират на факти. По думите му никой не е купил „Тамифлу” от английската здравна служба, както и че той също не е купил, защото законът не го позволявал и защото не било изгодно.
Аз съм направил това, което позволява законът. Точно с тези мои действия, съм убеден, че са спасени стотици човешки животи и е помогнато на много хора – да бъде опазено здравето им”, подчерта ексминистърът.

Той поясни, че ако не е била сключена сделката с "Рош България", а е трябвало да се купи медикаментът от Англия, е щяло да се загуби много време. Макар цената, предложена от британските здравни служби да е била по-ниска, е трябвало да бъде подписвано споразумение между България и кралството и то да е ратифицирано от двата парламента, предаде БТА.

Запитан дали се чувства жертва на рейтинга на премиера, той отговори, че тук няма място за чувства.
Божидар Нанев подаде оставка през март 2010 г. заради скандала.

По искане на защитата съдът одобри делото да бъде гледано по съкратената процедура и затова няма да бъдат разпитвани експертите по вируси Ангел Кунчев, Тенчо Тенев и Мира Кожухарова и още шестима свидетели, а ще бъдат прочетени показанията им от досъдебното производство.
Въпреки това, Ангел Кунчев, който е началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването, коментира пред журналисти, че от медицинска гледна точка осигуряването на антивирусни препарати е единственият начин да се противостои на грипната пандемия. Той допълни, че щом има нужда от препарати, те трябва да се осигуряват, така както се прави по света. Тази зима за борба с грипа са ползвани препарати от националния резерв, където са доставени купените от Нанев медикаменти.

При този вариант за бързо разглеждане на делото подсъдимият не признава вина, а само облекчава процеса, като се съгласява с показанията на свидетели по време на разследването. За това той няма да получи намаляване на присъдата, съобщи "Дневник".

Днес в съда не дойде представител на финансовото ведомство, който е бил редовно уведомен, и така беше пропуснато да се предяви иск срещу Нанев за онези 2.45 млн. лв., за които е обвинен, че е ощетил държавата.

Следващото съдебно заседание ще се проведе 19 април.

Последна актуализация в 11,15 ч.