Руснак, който сайтът "Уайърд" споменава само с името Алекс, е разбил алгоритъма на всички игрални апарати по света, като благодарение на него всеки желаещ може да излъже системата на игралните заведения, предаде БТА.

Според "Уайърд" хакерите посещавали големите казина по света като заснели на видео автоматите. Клипчетата изпращали в офиса, където Алекс и неговите помощници се занимавали с анализ на PRNG - система за генерация на случайни числа. Подготвителната тренировка трае до два часа.

Специален математически модел позволява да се избере нужния момент, за да се дръпне ръчката на игралния автомат или да се натисне копчето, след което електронната рулетка издава печелившата комбинация. По този начин се печелят около четвърт милиона долара на седмица.

Но руските програмисти отишли още по-далеч. Те се свързали с производителя на игралните автомати Aristocrat Lesisure от Австралия и му предложили да сключат сделка - пари срещу мълчание.

В противен случай Алекс заплашил, че ще публикува в интернет метода за хакването на игралните автомати. Австралийците предложили среща на територията на САЩ, но тя така и не се състояла.

По думите на Алекс той не се чувствал изнудвач, а като възстановител на равновесието. "Това е само противодействие на глобалния хазарт, при който казината винаги печелят!"