Министерството на отбраната на Русия публикува за първи път снимка на новия танк Т-14 "Армата" на сайта си в края на април.

10 такива танка ще участват в парада на Червения площад на 9 май. Твърди се, че този танк превъзхожда всички западни версии заради своето дистанционно управлявано оръдие и защитата, която предоставя на екипажа си.

Вижте снимки >>

Тази сутрин в руската столица беше проведена генерална репетиция за парада на 9 май, с който Русия ще отбележи 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Един от танковете "Армата", преминаващи по Червения площад, обаче внезапно спря, а останалите продължиха, съобщиха РИА Новости и "Газета.Ру".

Двигателят работеше, но машината не помръдваше. След като беше направен неуспешен опит да бъде изтеглен, около 15 минути по-късно на танка се качи водач-изпитател от завода-производител "Уралвагонзавод" и машината се придвижи на собствен ход.

Според източник на "Газета.ру" спирането на танка не е било заради технически проблем, а заради грешка на водача

Руската агенция припомня, че руското Министерство на отбраната е отказало новите танкове да бъдат управлявани от водачи-изпитатели от завода-производител. Вместо това повече от месец войници са били обучавани в Нижни Тагил как да управляват "Армата".

Очаква се до 2020 г. ще бъдат произведени 2300 броя от новия Т-14. Единичната цена според съобщения в печата е около 400 млн рубли (7,5 млн. долара).