Министерството на отбраната взема редица мерки, за да контрира увеличаването на силите на НАТО досами руските граници, заяви Сергей Шойгу, цитиран от Интерфакс и БТА.

В момента се изгражда инфраструктура за новите съединения, поясни той. Министърът заяви, че е разпоредил да се прилагат "най-модерни строителни решения" и новите сгради да бъдат готови "до три, най-много четири седмици". Постройките, също като цялата система за осигуряването им, ще може бързо да се разглобяват и преместват другаде, посочи Шойгу.

Американският министър Артър Картър потвърди вчера, че съюзниците от НАТО обмислят разполагане на ротационни сухопътни сили, включващи четири батальона (около 4000 военнослужещи) в балтийските страни и евентуално в Полша. Тези сили ще допълнят американската бронирана бригада от близо 4200 военнослужещи, която САЩ вече се ангажираха да разположат в Източна Европа през февруари догодина.

Разполагането конкретно на 4-те батальона е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, заяви неотдавна американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски", каза Уърк

Междувременно ТАСС съобщи, че руски конструктори разработват първи по рода си зенитно-ракетен комплекс, пригоден за парашутен десант. Това е съобщил за агенцията източник от руското военно ведомство.

Комплексът "Птицелов" се създава за нуждите на въздушнодесантните войски на базата на използваната от тях бойна машина БМД-4М. В момента тези войски разполагат с различни модификации на зенитно-ракетния комплекс "Стрела-10", чийто базов модел е приет на въоръжение още през 1976 г.

Новият комплекс ще даде на руските десантчици възможност да отразяват въздушни атаки от средни и големи височини. Това не може да стане с наличните средства за противовъздушна отбрана, пригодни за спускане с парашут.

В другите армии по света няма подобни комплекси, поясни за ТАСС Виктор Мураховски, главен редактор на руското сп. "Арсенал Отечества".