Антикризисният фонд е на стойност 170 милиарда рубли (около 2,3 млрд евро), съобщи финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от БНР. Това са около 2.3 милиарда евро.

Правителствените мерки предвиждат да се подготви дълбока структурна реформа и оптимизация на бюджетните разходи, като основната цел е да не се допусне неоправдано разпиляване на финансовите резерви на страната.

Според руския президент Владимир Путин антикризисният план трябва преди всичко да осигури социална и макроикономическа стабилност. За неговата реализация ще бъдат подготвени 60 законопроекта, редица президентски укази и правителствени постановления.

Основната цел е да се стимулира икономическият ръст чрез подкрепа за отделни сектори на икономиката, като същевременно не се допусне рязко обедняване и ръст на безработицата. Мерките ще засегнат и държавното управление, което трябва да стане по-ефективно.

Министърът на финансите изтъкна, че планът не предвижда увеличение на бюджетните разходи и е съвместим с плановете за балансиран бюджет до 2017 година при цена на петрола от 70 долара за барел.

Силуанов подчерта, че намеренията на правителството не са да харчи безотговорно резервите. Той уточни, че антикризисният план включва структурни реформи и оптимизиране на бюджетните разходи.

В същото време  "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута от ВВВ- до ВВ+ с "негативна"перспектива.

Рейтинговата агенция мотивира решението си с отслабването на перспективите за икономически растеж на Русия, посочи ДПА. Тя понижи рейтинга, тъй като смята, че финансовите буфери на страната са изложени на опасност на фона на обезценяване на националната валута и намаляване на приходите от износ на петрол.

Решението на "Стандард енд Пуърс" е взето по пряка заповед на Вашингтон, заяви високопоставен руски дипломат, цитиран от Франс прес и БТА.

"Фактът, че това решение беше взето сега, не е изненадващ: по странно съвпадение то се появява едновременно с нова вълна антируска истерия. Нямам никакво съмнение, че то е било взето не по внушение, а по пряка заповед от Вашингтон", посочи заместник-министърът на външните работи Василий Небензя пред РИА Новости.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков решенията за кредитните оценки са политически мотивирани и не са свързани с икономическата действителност, допълва Ройтерс