Бандата включва граждани на Русия и на страни от Средна Азия. Арестуваните са подготвяли "атентати с широк отзвук чрез употреба на самоделни взривни устройства" в Москва, Санкт Петербург и Свердловска област, информира Федералната служба за сигурност (ФСС), цитирана от руските агенции ТАСС и Интерфакс.

По данни на службата, групата е била ръководена от емисар на ИД, пристигнал от Турция.

При обиски у задържаните е открита лаборатория за производство на взривни устройства, експлозиви, детонатори, огнестрелни оръжия, гранати, екстремистка литература.

След атентатите заловените планирали да заминат за Сирия, където да участват в бойни действия в състава на ИД. Срещу тях е образувано наказателно дело за терористични атентати, незаконно боравене с оръжие, незаконно съхранение на експлозиви.

Следствието проучва престъпните им контакти, добавя агенцията.

В началото на миналия октомври „Ислямска държава” публикува в интернет заплашително послание за Русия и руския президент Владимир Путин.

От ИД пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", беше посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена.

Под снимката джихадистите бяха написали "Смърт за Путин. Идваме скоро".

"Скоро, много скоро, кръв ще се лее като океан", закани се ИД на запис на руски език месец по-късно.