"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта."

Това се посочва в публикация на Посолството на Русия в България във „Фейсбук“.

В нощта на 31 октомври паметникът на Съветската армия в София бе осквернен с антисемитски лозунги.

Тогава говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „оскверняването на паметника на Съветската армия в София с антисемитски лозунги е особено циничен акт с оглед на факта, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война“.

Българското външно министерство отговори официално, че не Съветската армия, а българският народ е спасил българските евреи.

Според българското външно министерство подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността, за категоричното осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

По-късно на от Посолството публикуваха коментар на научния директор на руското военно-историческо общество Михаил Мягков.

Той застъпва тезата, че според споразумение между германското и българското правителство, съдбата на живеещите в страната евреи можела да бъде идентична с тази на депортираните повече от 10 хил. евреи от гръцка Тракия и югославка Македония, окупирани от български войски от пролетта на 1943 г.

Тези евреи в последствие са били убити в нацистките концентрационни лагери на смъртта.

„Но благодарение на обществена съпротива, позицията на Българската православна църква, неправителствени организации и на самия цар Борис, депортацията е била избегната.

Но какъв е главният аргумент на българските власти относно отказа им? Главното нещо е промяната в хода на войната – победата на Червената армия в сраженията при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, които положиха основите за освобождението на тяхната страна и държавите от Европа“, се казва в коментара.

България имаше адекватна реакция на изказването от руска страна, че Червената армия е спасила българските евреи, коментира президентът Румен Радев.

"Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но България имаше адекватна реакция", каза държавният глава.