Руснаците, изглежда, са готови на всичко, за да зърнат светите мощи, които според вярванията носят късмет, коментира "Руски дневник".

От 10:20 часа сутринта на 22 май пред входа на главния събор на Русия –храма "Христос Спасител" в Москва – се извива дълга опашка.

За първи път в историята мощите на почитания християнски светец Николай Чудотворец са донесени в Москва от италианския град Бари, където те не са докосвани от почти хилядолетие.

Такава картина в Русия изобщо не се наблюдава рядко. Историята показва, че хората винаги с охота са приемали да стоят безброй часове на опашка, само и само да зърнат християнски реликви и, без съмнение, в бъдеще те ще бъдат по-добре подготвени да чакат.

През следващите месеци милиони поклонници ще пристигнат в руската столица и ще изтърпят безкрайните опашки пред храма "Христос Спасител", за да се помолят пред мощите на Свети Николай.

Николай живее в Мала Азия през 4 в. пр.н.е. и е един от най-тачените светци в християнския свят. Той е почитан от всички християнски течения – дори става прототип на Санта Клаус или Дядо Коледа.

По традиция обаче руснаците го възприемат като защитник на бедните и покровител на разкаялите се престъпници, децата и учещите се.

Заради чудесата си в Русия той е известен като Николай Чудотворец, а фигурата на Свети Николай е надхвърлила обикновения статут на светец и е станала символ на надежда за всички, които търсят духовно напътствие и защита.

"Руснаците силно почитат Свети Николай, много повече от всеки друг светец. Той е светец, помогнал на хората и в живота, и в смъртта, независимо какви са били те. В молитвите към него хората намират упование", каза пред "Руски дневник" Александър Волков, говорител на московския патриарх Кирил.

"За руснаците е много важно лично да полагаш физическо усилие, своеобразен акт на мъченичество. Руснаците знаят, че като търпят стоенето на опашка, ще получат нещо за себе си, за душата си. Това не е рационално мислене; това е на някакво мистично равнище", допълва Волков.