Това твърди анонимен представител на генералния щаб на руския военноморски флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Трудно е да се каже колко време ще отнеме създаването на бази за нашия флот в тези страни, но без съмнение това ще стане в следващите няколко години, заяви източникът. Политическото решение по въпроса вече е взето, допълни той.
Анализатори вече прогнозираха, че сирийското пристанище Тартус може отново да се използва за руска военноморска база, припомня Ройтерс. По време на Студената война съветският военноморски флот имаше постоянно присъствие в Средиземноморието и използваше Тартус за снабдяване. Според руски медии отварянето на военноморска база в либийското пристанище Бенгази е било сред основните теми, обсъждани по време на посещението на либийския лидер Муамар Кадафи в Москва през октомври миналата година.
Базата на йеменския остров Сокотра е необходима за осигуряване безопасността на руските търговски кораби в Арабско море и Аденския залив. Представителят на флота отбелязал още, че от икономическа и военнотехническа гледна точка е невъзможно да се реши по друг начин въпроса за редовното присъствие на руския военноморски флот в отдалечени райони за защита на националните интереси на Русия.