Причина стана въпрос на социалиста какви мерки е предприел за това, че служители на плевенската филхармония са били принудени да участват в политически митинг на СДС в София на 17 септември, събота, съобщи "Фокус".
Според Петков този ден, въпреки че е бил официално работен за страната, в плевенската филхармония е бил обявен за „хигиеничен”, за да бъдат докарани нейни служители в София на митинга. Депутатът смята, че върху тях е бил наложен административен натиск.

"Моята проверка установи, че петима музиканти са били на митинг в София на 17 септември като физически лица и са упражнили гражданските си права в извънработно време. Никой не може да им забрани това и Министерството на културата няма основания да им търси отговорност", отговори Вежди Рашидов, цитиран от БТА.

Той уточни, че на 17 септември, когато се отработваше почивният 22-и, оркестърът не е работил, тъй като в събота и неделя зала "Катя Попова", в която репетира, се използва като обреден дом. Включително имало и сватби.
"Министерството на културата не е репресивен орган, а орган, който управлява духовните процеси в държавата. Да очаквате, че ще наказваме хора от културата - дори и не си го помисляйте", категоричен бе Рашидов.

Той препоръча на политиците да канят симфоничните оркестри на предизборните митинги да свирят срещу заплащане.
"Оркестрите имат нужда от средства - знаете, че парите за културата не достигат. По-добре да ходят на митинги, защото културните дейци могат да изкарат допълнително средства по този начин", каза министърът.