"За мен щетите от разсекретяването на тази стенограма са следните: първо, в президентската институция оттук нататък политиците няма да водят сериозни дебати, защото ще знаят, че във всеки момент всеки разговор може да бъде разсекретен и направен достъпен по логиката на една медия или на една партия, или който се сети да сезира съда. Политиците оттук нататък в президентската институция ще идват с медийните си опорни точки", коментира той пред БНР.

По думите на Плевнелиев те няма да водят качествен дебат, какъвто се очаква да се води в тази институция - "по същество да си кажат всичко, ако трябва да се изпокарат, да извадят всички аргументи, ако трябва и всички държавни тайни, но след това на база на цялата информация да вземат отговорно решение".

Според Плевнелиев оттук-нататък това вече няма да е възможно, защото политиците ще говорят с президента все едно, че са в телевизионно студио - пред камерите. Той смята, че това ще нанесе голяма щета на президентската институция.

Плевнелиев изрази притеснението си и от това, че думи, извадени от контекста на дебата, биха могли да раздухат неистини срещу други български банки.

Той разказа как се е стигнало до консултациите на 29 юни 2014 г. - няколко дни, след като КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ:

"Ръководството на БНБ се обърна лично към мен и ме помоли за тези консултации. В деня преди аз да ги проведа, цялото ръководство на БНБ в лицето на управителя, на подуправителите дойдоха при мен и ние имахме разговор. Те бяха безкрайно притеснени от това как са протекли техните разговори с други политици. Дойдоха с огромната надежда, че единствената силна, легитимна институция към този момент беше президентската.

Това беше един момент, в който Народното събрание беше в много тежка фаза на противопоставяне, в който министър-председателят Орешарски и неговото правителство бяха изключително слаби, един момент, в който ДПС бяха обявили, че коалицията, която бяха направили с БСП, няма дългосрона перспектива. В този момент цялото ръководство дойде при мен, аз поех тежестта, извиках всички, разговаряхме честно, почтенно. Стигнахме до решение. Това решение проработи".

Преди дни настоящият държавен глава Румен Радев, който първо отказваше да разсекрети стенограмата, промени мнението си и обяви, че ще го направи, стига всички участници във въпросните консултации да са съгласни. Това се случи, след като на първа инстанция съдът отхвърли отказа на Радев да предостави стенограмата по искането на сайта “Биволъ“.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също се обяви за разсекретяване на стенограмата, от БСП също са съгласни.

АНКЕТА: Смятате ли, че разсекретяването ще разкрие истината за КТБ?