Хората от блокове 18 и 19 апелират към ямболската администрация за помощ, съобщи Дарик радио.
По думите им те са готови да оставят собствеността си и да плащат наем в общински жилища, за да избягат от съжителството с ромите.
„Изпочупени са ни прозорците, набезите по мазетата са постоянни. Жените и децата не смеят да излизат сами на улицата. Роми ги нападат безпричинно, посягат да ги удрят, хвърлят по тях различни предмети", разказват потърпевши ямболии.

Въпросът е поставен пред Общинския съвет в Ямбол от трима собственици на апартаменти. Ако разрушителната активност върху блоковете продължи, има опасност да се наложи тяхното събаряне.

Община Ямбол започна да разрушава блок 20 на 18 септември 2010 г. Дни преди това 11-годишната Бюлбюл бе тежко ранена, след като част от самонастанилите се в блока роми започнаха с чукове и лостове да рушат сградата в отговор на искането от общината да се изнесат.

Блокът беше съборен на 13 октомври. От асансьорните шахти и мазетата бяха изринати 3615 кубика боклук. След извеждането на обитателите от опасния жилищен блок, около сто души си построиха колиби с подръчни материали и населиха близката поляна.