Целта му е да представи ромската култура чрез концерти и да се бори срещу расизма и социалната стигма срещу ромите. Това е и възможност за организаторите от Френския съюз на ромските асоциации и "SOS Racisme", да поискат зачитане на правото на свободно движение на всички европейски граждани, признаването на караваната за жилище, предаде БГНЕС.

Председателят на "SOS Racisme" Доминик Сопо подчерта, че с демонстрацията, гражданите показват, че искат равни права. Първото издание на "Рома Прайд" се проведе едновременно в много страни от континента, включително Норвегия, Румъния, Италия, Дания. В Букурещ в демонстрацията се включиха около 300 души.

През септември Human Rights Watch предупреди за лошо отношение към ромите във Франция и призова ЕК да разгледа "внимателно" въпроса. Преди година комисията поиска от Франция да разгледа внимателно политиката си, като я заплаши със санкции от Европейския съд. Намеренията на френското правителство да разтури циганските лагери в страната и да ги изпрати в родните им страни предизвика критики в ЕС, включително от Ватикана.

България също се включва с инициативи в цялата страна, но празникът премина без шумни тържества, за да се избегнат провокации, заради събитията в Катуница.

В София щанд на толерантността се издигна на Моста на влюбените. Ромите, които дойдоха при НДК не се чувстваха различни. Бяха горди и носеха посланието за една своя мечта - да учим и живеем заедно. В инициативата "Рома Прайд" днес се включиха стотици хора от 14 български града.

Няколкостотин души участваха в шествието, насочено срещу ромския прайд. Митингът започна от пилоните на НДК, премина по булевард „Витоша" и достигна до парламента. Протестът, организиран от Българския национален съюз (БНС), приключи отново пред НДК.
Организаторите призоваха участниците шествието да е мирно, без расистки лозунги и скандирания. Сред исканията на протестиращите е незабавно премахване на ромските гета и трайно решаване на ромския проблем. По време на митинга те скандираха „България свобода или смърт", „Българи юнаци". Участниците в шествието призоваваха минувачи да се включат към протеста със скандирания „Елате с нас, протестът е за вас" и „България, събуди се".