"Що се отнася до заплахите за биоразнообразието, медиите все по-често са склонни да фокусират вниманието си върху климатичните промени - заявиха Шон Максуел, Джеймс Уотсън и Ричард Фулър от университета на Куинсланд в Австралия, цитирани от Франс прес и БТА.

Въз основа на изследване, свързано с опасностите за 8688 вида в Червения списък на Международния съюз за защита на природата те установили, че свръхексплоатацията на природните ресурси и интензивното земеделие са главните причини за намаляване на биоразнообразието.

"Следователно е изключително важно Международният съюз за защита на природата да направи нужното, за да може борбата с климатичните промени да не засенчи приоритети, свързани с оцеляването на фауната и флората по света", казаха учените.

Те призоваха защитниците на околната среда да концентрират усилията си в борбата срещу свръхексплоатацията на природни ресурси и интензивното земеделие.

72 на сто от изследваните видове са застрашени в резултат на свръхексплоатацията на горите, лова и свръхриболова, отбелязват авторите на изследването.

Например суматранският носорог, горилата и китайският панголин са ловувани незаконно, докато мианмарската чипоноса маймуна е застрашена заради експлоатацията на горите.

Интензивното земеделие пък застрашава 62 на сто от изследваните видове, включително африканския гепард и суматранската видра.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".