За България се предвижда растеж от 1,4 % през тази година, като се очаква растежът на брутния вътрешен продукт да остане изключително нисък за първата половина от годината. Предишната прогноза бе за ръст от 2.3 процента.

Очаква се за цялата 2011 година българският икономически ръст да възлезе на 1,8%, допълва "Фокус" (при 1.6% според експресните, неофициални оценки на НСИ - бел. ред.). Въпреки занижените прогнози за еврозоната, не се очаква България да изпадне отново в рецесия през настоящата година. Все пак икономическият ръст ще бъде по-нисък от очаквания досега растеж.

Очаква се нарастването на БВП да остане слабо през първата половина на годината, но после постепенно да се ускори заедно с възстановяването на икономическата активност в ЕС като цяло. След бързото съживяване на износа на България през последните две години вътрешното търсене се очаква да се засили със закъснение и да стане основен двигател на растежа през 2012 година. Оживление на потреблението може да настъпи, ако домакинствата намалят сегашния висок темп на превантивни спестявания, допълва прогнозата БТА. Обявените днес данни за първия месец на годината обаче не подсказват, че това ще се случи.

Европейската комисия прогнозира също така спад на икономиката в еврозоната с 0,3 процента през 2012 година, нулев растеж в ЕС и нарастване на БВП в България от 1,4 на сто, според публикувания днес доклад с прогнозите на ЕС.
Комисията преразгледа към силно понижение предишните си прогнози за еврозоната от ноември, когато очакваше увеличение на БВП с 0,5 на сто през 2012 година, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Последната рецесия във валутния съюз беше през 2009 година със спад от цели 4,3 на сто.

Много по-изразена от очакваното ще бъде рецесията в Гърция (-4,4 процента), като 2012 година ще бъде петата поредна година на рецесия в страната, която в началото на седмицата получи обещание за нов спасителен план от 237 милиарда евро.

Втората по големина европейска икономика, Франция, ще отчете забавяне на икономическия растеж до 0,4 процента през 2012 година спрямо 1,7 на сто през 2011 г. През първото тримесечие обаче БВП ще остане нулев, преди да започне да нараства през второто, прогнозира комисията.

В Италия очакваната рецесия ще бъде -1,3 процента спрямо предвидените през есента +0,1 на сто за 2012 година. Осем страни от еврозоната ще бъдат в рецесия през 2012 година, сред които Италия и Испания, Белгия (-0,1 на сто) и Холандия (-0,9 процента).