"Това беше наше общо решение, нашият брак е приключен", заяви Путин, след като заедно с бившата си вече жена изгледаха балета "Есмералда" в Кремъл.

"Да, може да се каже, че това е цивилизован развод", потвърди Людмила Путина.

Руският президент допълни, че двамата практически не се виждат и всеки има собствен живот. По думите му не всички са готови за високата степен на публичност, която предполага ролята на съпруга на политик "на такова равнище".

"Цялата моя дейност е свързана с абсолютна публичност. На някои това се нрави, на други - не, но има хора, с които това е напълно несъвместимо", добави Путин.

Той отбеляза, че Людмила Путина е карала деветата си година като първа дама на Русия.

"Аз не обичам публичността, но ние много обичаме децата си и се виждаме постоянно", каза още самата тя.

Бившата първа дама на Русия добави, че двамата винаги ще останат много близки и му е много благодарна, че я подкрепя.

Бракът на Владимир и Людмила Путина продължи близо 30 години. Той е сключен на 28 юли 1983 г. Двамата имат две дъщери - Мария, родена през 1985 г., и Екатерина, родена през 1986 г., припомня РИА Новости, цитирана от БТА.

Руският президент предпочита да не дава публичност на личния си живот. И днес, коментирайки децата си, той каза само, че те са получили образованието си в Русия и живеят в страната постоянно.

Сегашното посещение на балет бе първата съвместна поява на обществено място на Владимир и Людмила Путини от повече от една година.

Всички централни руски издания пишат за развода на семейство Путини.

Разводът им е в разрез с традиционните семейни ценности, пропагандирани от руската държава, коментира в. "Утро" Държавната дума още не е успяла да обгрижи като хората традиционните семейни ценности, а първата двойка ненадейно обяви, че се развежда. Можем ли да си представим по-нагледен "пример как се руши семейната институция", тъй оплаквана напоследък от депутатите?, пише още изданието.

Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков семейство Путини още не са регистрирали официално своя развод, отбелязва "Ведомости".