На пресконференция в източния град Бенгази Джалил каза, че Преходният национален съвет е съставил комисия, която да направи разследването на фона на противоречивите съобщения за това как е умрял диктаторът, управлявал Либия четири десетилетия, съобщи БТА.

"За да отговорим на международните искания, решихме да създадем анкетна комисия за обстоятелствата около смъртта на Кадафи", каза Джалил.

Снимки на окървавения Кадафи от момента на залавянето му породиха въпроси дали той е бил убит при престрелка, както твърдят новите либийски власти, или е екзекутиран без съд и присъда.

Джалил отново намекна, че Кадафи може да е убит от собствените му привърженици, за да му попречат да ги уличи в злодеяния по време на режима. "Нека се запитаме кой има интерес от факта Кадафи да не бъде съден. Либийците искат да го съдят за това, което им е сторил - за екзекуциите, затворите и корупцията", каза ръководителят на ПНС.
Той добави, че "свободните либийци са искали да вкарат Кадафи в затвора и да го унижават колкото е възможно по-дълго". Според Джалил онези, които са искали Кадафи да е убит, са били негови привърженици или "са имали роля по негово време и смъртта му им е от полза".

Върховният комисариат на ООН за правата на човека също поиска да се разследва смъртта на Кадафи, а правозащитната организация Амнести Интернешънъл повдигна дори възможността за "военно престъпление".

Междувременно стана ясно, че тялото Муамар Кадафи вече няма да бъде изложено за публичен показ и охранителите са затворили вратите на хладилното помещение, където то се съхранява след смъртта му преди четири дни. Това съобщи представител на временното ръководство на Либия, цитиран от Ройтерс. По думите на представителя на Преходния национален съвет от 15,00 ч. местно време (13,00 ч. по Гринуич) днес е прекратен публичният достъп до трупа, а вратите на комплекса с хладилния контейнер са били затворени половин час по-късно. В същия комплекс бяха изложени за показ и мъртвите тела на един от синовете на Кадафи и бившия му командващ армията, припомня Ройтерс.

Тялото на бившия либийски лидер бе изложено за четири дни на показ, за да могат либийците да видят с очите си, че Кадафи е мъртъв. Бойците, охраняващи труповете на Кадафи, сина му Мутасим и министъра на отбраната при бившия режим Абу Бакр Юнис, бяха поставили найлони под разлагащите се тела в хладилно помещение на пазара в град Мисрата. На посетителите се раздаваха хирургически маски, съобще Ройтерс.

Малцина либийци обаче се тормозят с мисли за това как Кадафи и хората от обкръжението му са били убити или защо труповете им са изложени на показ толкова дълго в разрез с ислямската традиция, според която мъртвото тяло трябва да бъде погребано до ден, коментира агенцията.

"Бог превърна фараона в пример за другите. Ако беше добър човек, щяхме да сме го погребали. Но той си избра тази съдба", каза един от посетителите. "Дойдох тук, за да се уверя със собствените си очи ... Всички либийци трябва да го видят", заяви друг човек, пропътувал 400 км, за да види телата.

Някои от чуждестранните съюзници на антикадафистите обаче изразяват тревога от отношението към Кадафи след залавянето му и след неговата смърт. Те се безпокоят, че новите управници на Либия няма да изпълнят обещанието си, че ще зачитат правата на човека.

Погребенията на Муамар Кадафи и убитите хора от обкръжението му се забавя заради спорове между оформящите се фракции в ПНС за това къде да бъдат пренесени телата. ПНС иска те да бъдат погребани на тайно място, така че гробовете да не се превърнат в места за поклонение за поддръжниците на Кадафи. Но властите в Мисрата са против това телата да бъдат погребани на територията на града.

Племето на Кадафи, населяващо околностите на родния му град Сирт, настоява да получи тялото му, за да го погребе там. Вдовицата му Сафия също поиска да й бъде предаден трупа. Желанието на самия Кадафи беше да бъде погребан в Сирт.