Коронерът, евентуално коронерският съд в кралството решава единствено въпроса дали става дума за насилствена смърт и в този случай препраща делото в наказателно съдилище.

Според представител на британската полиция, цитиран от агенцията, руският бизнесмен ще фигурира в съдебните документи под името Платон Еленин, прието от него във Великобритания през 2003 г.

Борис Березовски бе открит мъртъв в дома си край Лондон в събота, а аутопсията установи задушаване. За последен път той е бил видян жив на 22 март в 21.05 ч. местно време, информира на изслушването Марк Бисъл, който води полицейското разследване.

Лекарите от "Бърза помощ", пристигнали в дома на покойния, са открили тялото на пода в банята, съобщи на процеса полицейска говорителка. "На шията на Березовски бе затегнат възел от плат", а "другият край на плата бе закрепен за корниза, на който в душкабините окачват пластмасови пердета", каза тя. Според нея обискът в къщата ще продължи още няколко дни.

Все пак британската полиция заяви днес, че засега не изключва категорично намеса на друго лице.

Край съдебната сграда се бяха събрали близо 40 журналисти от световни медии. Полицаи от управлението, отговарящо за долината на Темза, бдяха за спазването на реда в района. По време на заседанието е забранено да се използват устройства за аудио и видеозапис. След 30-минутна работа процесът бе отложен, без да се посочи дата за следващото заседание, добавя ИТАР-ТАСС.

*Коронерът е длъжностно лице във Великобритания, специално разследващо смъртни случаи при необичайни обстоятелства или настъпила внезапно смърт, като се произнася и за непосредствената причина за смъртта.