Съобщението е на  БНТ, която се позовава на свои източници в Министерски съвет. Телефонният разговор между двамата премиери се е състоял на 23 декември.

Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан, който същия ден бе публично порицан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган чрез разпространението от пресцентъра на ДПС на новогодищната му реч.

Същия ден няколко медии съобщиха, че Местан се намира в посолството на Турция у нас - информация, която днес беше потвърдена и от самия отстранен председател на сдружението.

На пресконференция в Момчилград Местан обясни, че тогава имал няколко часа да "си организира сиурността". Местан не обясни от какво или кого се чувства заплашен.

В разоговора с Давутоглу Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

В разговора Борисов е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток".

Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара.

Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене".

В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.