Стрелбата е избухнала внезапно, когато полицейски екип се е готвил да претърси жилище в квартал Форе. Проверката е била в рамките на следствените действия за серията терористични нападения в Париж на 13 ноември м.г.

Мъж, стрелял по полицаите с „Калашников”, бил убит и първоначално не беше уточнено дали е имал съучастници. Той е бил улучен от снайперист, докато се е опитвал да стреля през прозореца по полицаите, уточни Би Би Си.

Днес убитият е идентифицирани като Мохамед Белкаид, 35-годишен алжирец, който е живял нелегално в Белгия.

„До трупа му е имало автомат „Калашников“, патрони, книга по салафизъм (радикално течение в сунитския клон на исляма) и знаме на „Ислямска държава“, е казал пред журналисти представител на прокуратурата.

Двама заподозрени са избягали по околните покриви, бяха съобщили медиите в Белгия. Те изоставили оръжията в едно мазе в квартала, където преди това била чута стрелба, а една от къщите е леко повредена от ръчна граната.

„Двама души, които са били в атакувания от полицията апартамент, са успели да избягат“, е потвърдил на пресконференция днес Тиери Вертс от Белгийската федерална прокуратура. Неговите думи цитира Ройтерс.

На пресконференцията е потвърдено също, че има двама задържани. Един от тях е приет в болница край Брюксел, тъй е като е със счупен крак. Все още обаче се проучва дали двамата са свързани с престрелката във Форе.

Задържаните не били братята Ел Бакрауи, стари познайници на белгийската полиция, за които вървяха предположения в някои белгийски медии.

Обещаната от властите пресконференция днес закъсня с поне един час. Причината е щателното претърсване на пристигналите многобройни репортери и тяхната техника. Напливът на журналисти от страната и чужбина е сравним с интереса към пресконференциите през ноември, след атентатите в Париж, отбелязва в. „Либр Белжик“.

Още 2-3 дни след трагедията в Париж бяха открити много следи към джихадисти в Белгия и особено към брюкселското предградие Моленбек. Това обяснява трайното и силно медийно любопитство към всякакви инциденти, свързани с тероризъм, в тази страна.

По-рано днес белгийската полиция обяви, че издирва въоръжен млад мъж във връзка с вчерашната престрелка.

Той е от северноафрикански тип, се казва в съобщението. (Този израз или „средиземноморски тип” полицаите във Франция, Белгия и други страни използват, за да не кажат „арабин”, дума в която някой би могъл да долови расизъм.)

Издирваният е на възраст от 25 до 28 години, висок е 1,85 м и има тънко телосложение. Има мургав цвят на кожата и е носил бял каскет. Той е въоръжен и опасен предупреждава полицията.