"Оценките на здравословните рискове показаха, че след случилото се в АЕЦ "Фукушима" няма повишаване на опасността от заболявания извън Япония. Що се отнася до самата Япония, рискът от някои ракови заболявания се е повишил донякъде за някои хора спрямо възрастта и пол в най-силно замърсения район", посочва СЗО в доклад от 200 страници.

Експертите на организацията са установили, че повишаването на риска от ракови заболявания за жителите в района на ядрения инцидент е като цяло около 1 процент, като най-уязвими са жените и децата, които може да развият рак на щитовидна жлеза.

Ричард Уейкфорд от Университета в Манчестър, един от авторите на доклада, коментира, че "е по-важно човек да не започва да пуши, отколкото, ако е бил близо до Фукушима", съобщава Асошиейтед прес.

Междувременно днес, в Деня на борбата с редките болести, Европейската комисия обяви 144 млн. евро ново финансиране на 26 изследователски проекта относно редки заболявания. Проектите ще спомогнат за подобряването на живота на част от 30-те милиона европейци, страдащи от рядко срещана болест. Над 300 - от 29 държави от Европа и извън нея, са участниците в избраните проекти, като това включва екипи от водещи академични институции, малки и средни предприятия и групи на пациентите.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви:
"Повечето редки болести засягат деца, като голяма част от тях са генетични заболявания с опустошителни последици - значително намалено качество на живота и преждевременна смърт".

26-те нови проекти обхващат широк спектър от редки болести, като например сърдечносъдови, метаболитни и имунологични заболявания.
Екипите ще работят по намирането на отговор на различни предизвикателства, включително:
нова биоинженерна система за поддръжка на черния дроб при лечение на остра чернодробна недостатъчност, мощни операции по обработката на данни за разработване на нови диагностични инструменти, биомаркери и стратегии за скрининг на терапевтични агенти, действащи срещу редките заболявания на бъбреците, както и клинична разработка на лекарства за лечение на алкаптонурия, генетично нарушение, което води до сериозни и рано възникващи форми на артрит, сърдечно заболяване и инвалидизация и за което няма ефективно лечение.

Много от новите проекти ще допринесат за работата на Международния консорциум за изследване на редките болести (IRDiRC) - най-голямата обща платформа на научноизследователските усилия в борбата с рядко срещаните болести в световен мащаб. Създаден по инициатива на ЕК с национални и международни партньори, основната цел на консорциума до 2020 г. е откриването на 200 нови терапии за рядко срещаните заболявания и средства за диагностициране на повечето от тях.