Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на пресконференция, предаде „Фокус”.
„Ние сме си поставили за цел чрез превенция и контрол да подобрим условията на труд в България. Каквито и да са оправданията на голяма част от бизнеса, животът и здравето на хората са на първо място”, заяви Младенов.
Проектът „Превенция за безопасност и здраве при работа” по ОП „Развитие на човешките ресурси” е на стойност 15 млн. лв. Проектът се реализира на територията на цялата страна. Обща негова цел е подобряване на условията на труд, професионалния и здравен статус на работната сила в предприятията на територията на страната. Специфичните цели са насочени към осигуряване на актуална информация за състоянието на условията на труд в страната, управление на професионалните и здравните рискове в предприятията, повишаване на мотивацията за безопасен и здравословен труд и култура да превенция на рисковете на работното място чрез разпространение на информация за добри практики.
Проектът дава възможност да бъдат обучени 500 служители с ръководни функции, 800 специалисти по безопасност и здраве при работа, работници и служители от 30 предприятия, в които ще бъдат приложени системи за управление на дейността по безопасност и здраве при работа. По проекта ще бъдат обхванати минимум 70% от числения състав на Главна инспекция по труда с обучение, както и поне 100 служби по трудова медицина.