Това заяви здравният министър Десислава Атанасова на дискусия "Забраната за пушенето – колко струва и кой ще плаща", организирана от "Труд".
"В момента няма спор дали забраната ще стане факт или не. Но има някои допълнения, които трябва да бъдат въведени в този законопроект, тъй като е изпусната клаузата от вносителя за забрана за тютюнопушене и на работното място", обясни тя, цитирана от БТА и "Дневник".
По думите й предстои прецизиране на текстовете в парламента, който вече прие на първо четене поправките в Закона за здравето. Ако забраната бъде гласувана от народните представители, от 1 юни тази година тя ще влезе в сила.

Над 200 млн. лева ще са преките щети за бизнеса, ако бъде въведена пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места от юни, прогнозира председателят на Столичната асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров по време на дискусията, предаде Дарик радио. Около 10% от ресторантите и питейните заведения щели да фалират, ако се забрани на клиентите им да пушат вътре.
Димитров отчете още, че ако мярката бъде приета, 18 000 души от ресторантьорския сектор ще бъдат съкратени, а месечно печалбата за бранша ще бъде с 12 млн. лева по-малко, с 2 милиона лева ще намалеят средствата към НАП и с 5 милиона – тези от ДДС.

По думите на Димитров бизнесът ще бъде готов да въведе тоталната забрана за тютюнопушене едва когато държавата има икономически ръст над 2-3 на сто.
Той призова сегашното положение, при което заведенията са разделени на две части – за двата типа клиенти, да остане, докато хората от бранша изплатят инвестицията по обособяването на двете зони.
Димитров предложи при желание от страна на министерството и неправителствените организации всички заведения да предоставят безплатно площта си за реклама на антитютюневи кампании. Той попита и защо се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето, а се подкрепя производството на тютюн.

Социологът Андрей Райчев също се обяви против забрана за тютюнопушене и посочи, че забраната е репресивна, а не консенсусна. Според него пълната забрана няма да доведе до ограничаване на тютюнопушенето.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, който въведе забрана в местните заведения преди година и половина, твърди, че в града няма фалирали заведения, а напротив - отбелязва се ръст от 40 на сто сред посетителите.

Д-р Гергана Гешанова от "Коалиция без дим" заяви, че намалените средства в държавната хазна от постъпили акцизи ще бъдат компенсирани от разходите, които ще се спестят за лечение на населението в дългосрочен план.
"Пушенето причинява 6 от общо 8 фактора за човешката смърт", каза тя и допълни, че позицията в този спор е "за" здравето, а не "против" пушачите.

Икономистът Георги Ганев пък разгледа забраната от по-различна гледна точка. Според него ограничението не е против самото пушене, а против дима. Той заяви, че електронните цигари, които осигуряват необходимия никотин за организма на пушачите, ще решат проблема, защото при тях няма горене.


Въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в Белгия за няколко месеца затвори над 2000 кафенета.