Това сочат резултатите от изследване на Институт "Отворено общество" за пазара на труда, успешните специалности и нуждите на бизнеса, обясни директорът на института Георги Стойчев по време на форум "Какво да е образованието, за да е конкурентен бизнесът?" в хотел "Шератон” в София, съобщават Екон.бг и Нюз.бг.

За последните пет години у нас на пазара на труда са излезли 226 000 висшисти.
Една трета от завършилите са учили специалност от областта на стопанското професионално направление, т.е. икономика, финанси, одит и др.
Над 55 000 са избрали инженерна специалност или някоя от природните науки.

Според изследването, повече от половината от завършилите ВУЗ - 57 на сто, работят на места, където не се изисква висше образование.
От завършилите висшисти, в България остават около 70%, а 45-60% от дипломираните в специалностите медицина, туризъм и изкуства не се реализират в страната.

В обществения сектор, здравеопазването и IT сектора между 60% и 90% от специалистите работят на места, отговарящи на квалификацията им.
Тревожно е положението в промишлеността, където само между 16 и 30% от инженерите се реализират според квалификацията им, коментира Стойчев.

В момента безработицата сред младежите, завършили висшето си образование за последните пет години, е сравнително малка - под 4% към ноември 2011 г., на фона на общата безработица от над 10% за цялата страна.
Най-ниска е безработицата сред завършилите инженерна специалност от IT бранша - от 0 до 3%, а най-висока - сред завършилите в аграрния или туристическия сектор - от 5 до 7%.
Стойчев обясни, че е успокоителен фактът, че няма специалност, сред която да има безработица, по-висока от 7%.

По отношение на доходите най-добре се реализират отново специалистите от IT бранша и финансите, а най-зле платени са тези от аграрния сектор и туризма.
Според Стойчев, след дипломирането си най-често в сивия сектор се вливат завършилите медицина, изкуства или туризъм.
Най-високи са доходите в публичния сектор, добивната индустрия и IT сектора, а ниски са в социалните услуги, показва още изследването.

Във форума участва и просветният министър Сергей Игнатов, който каза, че според него не държавата, а университетите трябва да изследват потребностите, на пазара на труда, за го проучват и да откликват на търсенето, а бизнесът трябва да върне на висшето образование това, което е получил от него като инвестира в университетите.

По думите му, според рейтинговата система миналата година 10% повече от средствата са получили добрите професионални направления и добави, че очаква тази година да получат до 25% повече.