Броят на загиналите и изчезналите от земетресението и последвалото цунами е достигнал 5000 души, съобщиха представители на службите за извънредни ситуации в страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Общо 72 945 сгради са унищожени или трайно неизползваеми в Япония, съобщи ДПА, цитирайки японското вътрешно министерство.

Разрушителният трус с магнитуд 9 предизвика гигантска вълна, опустошила широки ивици от брега, включително на практика целия пристанищен град Минамисанрику.

Префектура Мияги е една от най-тежко пострадалите от мощното земетресение и големите вълни цунами, предаде ДПА, която се позова на агенция Киодо.
Само в град Онагава са намерени повече от 1000 тела.

Големи райони в зоната на бедствието остават недостъпни, липсват храни и стоки от първа необходимост. Въведена е норма от 10 литра бензин на едно зареждане
В магазините липсват минерална вода, ориз, мляко, както и свещи и батерии, предаде БНР.

2 млн. домакинства останаха без ток и вода.

В момента всички усилия на правителството са насочени към локализиране на щетите от стихията. Министерството на Япония взе решение да увеличи броя на военнослужещите, участващи в спасителните операции до 100 хиляди души.

Три дни след като земетресението, разтърсило Япония, все още помощ чакат 24 хиляди души на 80 места  в региона Тохоку, префектури Мияги, Ивате и Фукушима.  Хората се намират на най-различни места, които са останали над придошлата вода – търговски центрове, гимназии, пазари.

Достъпът на спасителните екипи до много от оцелелите е затруднен.

Световните агенции съобщиха за 60-годишен дядо, който оцеля два дни на покрива на къщата си, отнесена от цунамито. Спасителните екипи са намерили Хиромишу Шинкава на 10 мили навътре в морето. Той е имал късмет да оцелее 48 часа, тъй като морето е било сравнително спокойно.

Навсякъде, където е минало цунамито, има останки от разрушени къщи и наводнения. Не може да се разбере къде е имало пътища, всичко си замина, разказва очевидец в Сендай пред Би Би Си.
450 хиляди бежанци са настанени в училищата и обществени сгради.

Последна актуализация в 19,45 ч.

Преди и след земетресението