Присъдата бе четена близо 3 часа и премина под голямо обществено и медийно внимание. Съдът постанови, че подсъдимите "са извършили грубо нарушаване на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото и религиозна омраза".

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа коментар, предаде ДПА, цитирана от БТА. Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу "Пуси Райът", каза говорителят.

Руската православна църква призова за "снизхождение" към трите млади жени. "Без да поставяме под съмнение легитимността на решението на съда, ние молим държавните власти да проявят снизхождение в рамките на закона", съобщи църквата в комюнике, цитирано от РИА "Новости", предаде "Фокус".

Президентът Барак Обама е разочарован от присъдите, съобщи говорител на Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес
."Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди", каза говорителят Джон Ърнест. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени, посочи той.

"САЩ са обезпокоени както от осъждането, така и от непропорционалните присъди, издадени от московски съд по делото и негативните последици за свободата на словото в Русия", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд. "Призоваваме руските власти да преразгледат делото и да гарантират, че правото на свобода на словото се спазва", допълни тя в комюнике, съобщи БГНЕС.

Франция изрази съжаление от наложената присъда и я определи като "особено непропорционална", съобщи френското външно министерство.
"Произнесената днес присъда изглежда особено непропорционална, като се има предвид лекото престъпление, в което са обвинени", заяви Венсан Флореани, зам.-говорител на Ке Д`Орсе. Той отбеляза, че "процедурата не е приключила и пътищата за обжалване в Русия и Страсбург не са изчерпани".

Германският канцлер Ангела Меркел също осъди наказанието.
"Прекомерно тежката присъда не е в хармония с европейските ценности за правова държава и демокрация, към които Русия е поела ангажимент да се придържа като член на Съвета на Европа", заяви Меркел и допълни, че е следила делото с "безпокойство".
"Динамично гражданско общество и политически ангажирани граждани са необходимо условие за модернизирането на Русия, а не са заплаха за страната", допълни канцлерката.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че големи въпросителни са надвиснали над руската съдебна система, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„Присъдата не е пропорционална на извършеното”, заяви Аштън. Тя посочи, че има сериозни въпросителни дали Русия е спазила международните си ангажименти за справедлив, прозрачен и независим съдебен процес.
"Очаквам тази присъда да бъде преразгледана и отменена в съответствие с международните ангажименти на Русия", добави Аштън.

Представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дуня Миятович заяви, че властите в някои страни "възприемат по-рестриктивна позиция по съдържание, смятано за обидно, противоречиво от морална гледна точка и опасно за децата".
"В повечето случаи това е претекст за цензуриране на съдържание, което просто не подкрепя управляващите и е критично", изтъкна тя. "Обвинения в хулиганство и религиозна омраза не трябва да се използват за ограничаване на свободата на словото", изтъкна Миятович, която е представител на ОССЕ по свободата на медиите.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон коментира, че е ужасен.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" също критикува решението.

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата "Пуси райът" пред западните медии, пише Ройтерс, цитирана от БТА.
Надежда е част от руския творчески колектив Война, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов.
Тази "творческа проява" се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането тогава за президент на протежето на Владимир Путин - Дмитрий Медведев.

Толоконникова следваше философия за последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря й е на 4 години.

Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над другите от пънк бандата.

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията. Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия "Родченко". Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции.

В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма "Христос Спасител", защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите. В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс. На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите.

Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата "Христос Спасител". "Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин", заяви Мария.
Майка й й носела в ареста плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е вегетарианка, посочва Ройтерс.