Ако съдиите вземат друго решение за психичното здраве на обвиняемия и не го въдворят на принудително лечение, той трябва да бъде осъден на 21 години затвор при строг режим - присъда, която може да бъде удължавана без ограничение, докато е смятан за опасен, каза прокурорът Свейн Холден. 

Нашето искане е той да бъде въдворен в психиатрично заведение със затворен режим, заяви Холден в близо тричасовата обвинителна реч на прокуратурата.

В края на май специалист по съдебна медицина свидетелства пред съда, че преди да извърши бомбения атентат в Осло, а после да стреля срещу няколкостотин младежи на остров Ютьоя, Брайвик е изпил коктейл от ефедрин, кофеин и аспирин (известен като ЕКА). Според експерта масовият убиец е бил под леко или умерено влияние на стимуланти, като комбинацията от трите вещества повишава самоувереността и засилва склонността за поемане на рискове.

На днешното заседание, след като изслуша речта на обвинението, Брайвик стана, сложи ръка в стиснат юмрук на гърдите си, а после я изпъна напред, както се поздравяват крайнодесните, отправяйки предизвикателство към обвинението.

Според социологическо проучване обаче 74% от норвежците искат Брайвик да бъде изпратен в затвора. Едва 10% смятат, че той трябва да се лекува в психиатрична клиника, съобщи "Фокус".

В петък ще бъде заключителната пледоария на защитата. Присъдата по делото се очаква през юли или август.