Това заяви директорът на дирекция "Обществено здраве" в Министерство на здравеопазването д-р Димитър Димитров пред Дарик радио.

Заложената в закона глоба за физически лица е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за фирмите санкцията е от 3000 до 5000 лева. От утре се забранява пушенето в заведения, нощни барове и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.
Няма да може да се пуши и на стадиони, детски площадки, прилежащи терени и тротоари на детски ясли, градини и училища, ученически общежития, на места, където има детски и ученически мероприятия.

„Регионалните здравни инспекции, съобразно нашите указания, планират сами дейността си и доколкото знам със сигурност в някои от големите градове още от полунощ ще има проверки, с което наистина да се покаже решимостта за прилагане на закона“, обясни Димитров.

Над 600 са инспекторите в съоветните здравни инспекции, които ще следят спазва ли се законът.
„Невъзможно е във всеки един обект, във всеки един момент, или образно казано до всеки нарушител да има контролен орган, ако няма съзнание в обществото, ако няма едно разбиране за смисъла на всичко това, което се прави“, каза обаче д-р Димитров.

По думите му първото, което би трябвало да направи инспекторът, когато влезе в заведение, където се пуши въпреки забраната, е да помоли любезно нарушителите да преустановят пушенето. "Тоест няма да се тръгва веднага с идеята за глоба. Ако въпреки това няма ефект, ще се пристъпва към санкции, за които инспекторите ще имат нужда от съдействието на полицията, защото само органите на МВР имат право да изискват личните документи на физическите лица, за да бъде написан акт за нарушение", допълни директорът на "Обществено здраве".

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова поясни пред Нова телевизия, че хората могат спокойно да пушат навън, например в летни градини на ресторанти и алеи. По думите й винаги, когато е необходимо, органите на реда ще се намесват и ще съдействат на инспекторите.
По повод пушенето на наргиле по заведенията, тя заяви, че законът забранява тютюнопушенето и че наргиле с плодови съставки, но без тютюн, може да се пуши.

По-късно пред журналисти в парламента председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че съгласно законовите разпоредби здравните инспектори могат да изискват лични данни при проверките и при налагане на санкции, а ако срещнат трудности могат да се обърнат за съдействие към полицията, предаде БТА.
Експерти обаче уточниха пред Дир.бг, че здравните инспектори могат да поискат лични данни, но не могат да задължат нарушителя да им ги предостави. Такива правомощия по закон имат само служителите на реда.