Спецакцията бе разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В нея  участваха 32 инспектори от 8 града.

Такси втрещи инспекторите, след като се разпадна по време на проверката. При опит да отворят вратата на автомобила, тя се разглоби и падна, предаде bTV. Превозното средство е спряно от движение. Съставени са му актове и редица предписания от контролните органи.

Проверени са 374 таксита, като едни от таксиметровите водачи е управлавал автомобила без свидетелство за управление на МПС, отчетоха  по-късно от транспортното министерство. Друг таксиметров водач е санкциониран за неспазване на междуседмичната почивка.
Проверяващите са съставили общо 41 акта на таксита за различни нарушения, като липса на прономерован кочан с фактури, изчакване на клиенти на спирки на градски транспорт, неспазване на времето за управление и почивка от водачите, непълното и точно оформяне на необходимите документи и други.

Пет маршрутки са спрени от движение след проверка на 88 маршрутни таксита. Съставени са 15 акта за неиздаване на билети на пътниците, пропуски в документите и технически неизправности.
Сред констатираните технически неизправности са липса на болтове на автомобилните колела, неизправност в механизма за закрепване на страничната врата и отстраняване на седалки, без да има разрешение за това.

Най-честите нарушения при маршрутките са и претоварване. Много често, за да има повече места в маршрутките, шофьорите запечатват страничните врати. Това обаче се санкционира като техническа неизправност.
"При такива нарушения се отнема знакът за извършен технически преглед", обясни Димитър Цветанов от ДАИ - София.
По време на проверката предвид се взима и видимото състояние на автомобила – огледала, врати, стъкла, документи на водача, както и състоянието на спирачките.

Инспекторите от ДАИ провериха и 32 учебни автомобила и 11 автошколи. Съставени са 3 акта за фиктивно обучение на курсисти, което е тежко нарушение, наказващо се с глоби от 500 до 5 000 лева.

Подобни проверки ще бъдат извършвани периодично в цялата страна. Акцията беше извършена във връзка със зачестилите сигнали от граждани за допуснати нередности, както и с цел повишаване на безопасността и подобраване на обучението в автошколите.

Очаква се таксиметровите услуги в столицата да поскъпнат с около 30% в края на следващия месец. Управителят на най-голямата фирма в този бранш у нас Людмил Лазаров се застрахова, че все още се правят изчисления за това точно с колко ще нараснат цените, но предупреди, че ръст ще има заради непрекъснатото увеличение на цените на горивата.