Сигнал за това проверяват от Комисията за защита на конкуренцията, чиито експерти днес са проверявали офиси на компании от бранша. Проверката на място е извършена от служители на КЗК, със съдействието на представители на МВР и след получено съдебно разрешение от Софийския административен съд.

Антимонополната комисия се е самосезирала въз основа на получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО.

Проверяваните търговски дружества са "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЕВН България", "ЕВН България Електроснабдяване", "ЕВН България Електроразпределение", "ЕВН Саут Истърн Юръп", "Енерго-про продажби", "Енерго-про мрежи", "Енерго-про България трейдинг", "Енерго-про енергийни услуги", както и от сдруженията "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и "Институт за енергиен мениджмънт".

Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, посредством които "възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите". Комисията има за цел да установи дали сходните стопански практики се осъществяват въз основа на координирано поведение на конкуренти на съответния пазар, което би могло да попадне в хипотезата на забранено споразумение.

Действията на антомонополната комисия са предварително съгласувани с ГД "Конкуренция", отдел "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия.
Вчера КЗК започна и проверка на сектор енергетика.

След информацията за проверката, ръководството на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България декларира, че спазва законите, добрите европейски практики и регулации. Това се посочва в изпратено до медиите изявление.
"Компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят на регулиран пазар. Тяхната дейност, цени, условия на доставка и Общи условия се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ние спазваме законите и изискванията на лицензиите, работим, за да осигурим качествено обслужване на нашите клиенти и оказваме пълно съдействие на всички проверяващи органи", е казал Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.