Протестите тепърва започват, категоричен беше Радослав Паскалев-Зорец - един от най-активните протестиращи срещу новата синя зона. Запитан дали ще бъдат блокирани кръстовища, той отговори: „Не едно, много кръстовища ще бъдат блокирани. Въпреки че някои от нас вече получихме предупредителни протоколи да не протестираме. Сега в момента ме заплашиха с от 1 до 8 години затвор за това, че ще си запаля колата", заяви Паскалев.
Гражданските организации, които присъстваха на заседанието на транспортната комисия в общината, поискаха Наредбата за платеното паркиране в центъра на София да се прекрати до окончателното й преработване, с предложения от общинари и граждани, и едва тогава да влезе отново в сила.

Общинските съветници от ГЕРБ обаче отхвърлиха това предложение с мотива, че на заседанието на Столичния общински съвет на 13-и септември това предложение ще бъде гласувано, предаде Дарик. По време на дебатите от гражданските организации припомниха, че омбудсманът е сезирал Върховния административен съд (ВАС) за Наредбата и предложиха тя да се отмени до окончателното произнасяне на съда. Новото зониране в София влезе в сила от 1 септември, то включва два пъти по-скъпо паркиране на час в синя зона - от два лв., и 1 лв. на час за паркиране в по-широкия център или т.н. зелена зона.

Сред основните искания на гражданските организации е да се преразгледат новите цени за платено паркиране, да се отпадне синята зона в събота, да се въведе талон за 30-минутно паркиране, да няма такси за живеещите в зоните за платено паркиране и да има достатъчен брой буферни паркинги.

Софиянци настояха и плащането на стикер да гарантира паркомясто около дома, да се премахнат привилегиите на общинските служители и да се променят правилата за хората с увреждания, с цел да им е по-удобно. Основното искане обаче е да се изтегли Наредбата до окончателното разрешаване на казусите, каза Анжелика Цокова от гражданско движение ДНЕС: „Действието на самата наредба в първите няколко дни предизвика невероятен хаос". Тя допълни, че ако техните предложения не бъдат чути, ще последват радикални действия: „С всички механизми, които ни дава законът".