Нарушения на обществения ред не са констатирани. Обстановката в района е спокойна, допълниха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Днес изтича срокът за разрушаване на бараките в квартала.

Участие в протеста бяха заявили рокери и футболни фенове от цялата страна. Организаторите обявиха, че шествието ще бъде мирно. Полиция и жандармерия продължават да пазят реда в селото.

Два микробуса на жандармерията са разположени на входа на ромския квартал „Кремиковци”, а един е позициониран пред сградата на общината, предаде "Фокус". Към момента обстановката е спокойна.

Протестите в общината продължават вече 10 дни. В неделя вечерта част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки. 

Един от организаторите на протеста – Иван Байрактаров, увери, че провокации няма да бъдат допуснати.

"Ние сме мирни граждани, не сме крайни. Има едно нещо, което не ни харесва, и това е, че само пред медиите се събори една такава сграда, в която живееха конете на ромите и оттам нататък не се прави нищо. Притесняваме се, че всичко ще бъде потулено след 2-ри, но ние няма да спрем. Ще има следваща дата и най-вероятно протестът ще бъде в София", каза Байрактаров.

Кметът на Община Гърмен Минка Капитанова пък заяви пред "Фокус", че напрежението в Гърмен се е създавало с години и никой не е предприел нищо. По думите й, процедурата за събаряне на незаконните постройки вече е стартирана. Кметицата обаче подчерта, че проблемът с ромското население в община Гърмен е проблем в цяла България.

Може би трябва да се предприемат някои законодателни промени, за да се вкарат в ред нещата, защото знаем, че никой от хората от ромски произход не желае да работи, всеки чака социални помощи. Може би това преля чашата на търпението на хората от Гърмен, защото ромите живеят на гърба на данъкоплатеца, никой не желае да работи в някое предприятие или да е зает с друга дейност, която им се предлага“, коментира Капитанова.

Калфин: Конфликтът е етнически, но се корени в бедността

Конфликтът в Гърмен е етнически, но корените му са в бедността - и на роми, и на протестиращи. Бедността в България. Това написа вицепремиерът Ивайло Калфин в профила си във Фейсбук.

Той смята, че затова и решенията не следва да бъдат етнически, нито пък легалистки. По думите му само по себе си спазването на закона от всички няма да намали бедността и да мотивира безработните от махалата.

"Какво можем да очакваме от хора, които са притиснати до стената и оставени без изход? Те няма да се вслушат колко важно е децата им да се изучат и да се запишат в Бюрото по труда. Те трябва да се нахранят днес. Няма да чуят и иначе уместните призиви да не раждат деца, ако не могат да им осигурят нормални условия", пише Калфин.

Според вицепремиера действия като събарянето на незаконните къщи също няма да свършат работа, защото ще напълнят гората над Гърмен с отритнати, преследвани и гладни бездомници, които заради своето физическо оцеляване, ще бъдат заплаха на всички жители от общината. 

Събаряне и търг
 
В неделя част от ромите в квартал „Кремиковци” край Гърмен започнаха доброволно да събарят незаконно построените си къщи, като са съборени четири.

Живеещите в ромската махала са получили над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки. Заради това, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите някои започнаха сами да разрушават постройките.

В община Гърмен всеки жител на ромската махала може да закупи парцел на търг при начална цена от 1,10 лв. за кв. м и така да узакони имота си, каза кметът Минка Капитанова.

Тази възможност породи недоволство сред наследниците на част от земите, които твърдят, че имат решения на съда, признаващ собствеността им.