Протестиращите искат среща с областния управител на Видин и представители на държавната власт и настояват да бъде разрешен проблема с дългото чакане на граничния пункт.

Това съобщи за БТА Любомир Низамов, изпълнителен директор на Дунав мост 2, който се намира в задръстването в близост до блокадата.

Близо 6 километра е опашката от чакащи товарни автомобили, за да преминат на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, съобщи дежурният на граничния пункт.

"Платното към Румъния не е блокирано от товарни автомобили, а има колеги, на които времето за каране е изтекло и те не могат да се движат. Затова част от това трасе е затворено в тази посока", каза Самуил Борисов от Севлиево, шофьор на товарен автомобил.

Според него проблемът е в румънската страна, които проверяват по 10 минути автомобил. Той чака в колоната от автомобили близо 10 часа.

Граничният пункт работи нормално през него се пропускат автомобили и в двете посоки. Всички налични ленти за пропускане на автомобили работят. Причината за образувалата се опашка е, че всичките фериботни пунктове не работят заради ледохода по река Дунав и товарните автомобили се пренасочват към Видин.

Около 10 км е опашката от камиони на ГКПП "Дунав мост". Това съобщиха от Гранична полиция в Русе.

Камионите изчакват по пътя Мартен-Русе и по международния бул. "България". Граничният пункт работи на пълен капацитет, допълнително е отворено и трето трасе за тежкотоварните превозни средства.

От Гранична полиция информираха, че в последните няколко дни на ден преминават около 1200-1300 камиона при нормално около 800-900. Причината за интензивния трафик са лошите метеорологични условия, както и фериботите, които не работят заради ледохода по река Дунав.