Бившият директор на "Оксфам“ за Хаити призна, че е приемал проститутки в служебната си вила преди да напусне организацията през 2011 г.  Това сочи изнесен днес доклад от вътрешна проверка. Проституцията е разпространена в Хаити, но е забранена.

Преди дни "Таймс“ съобщи, че 68-годишният Роланд ван Хаувермайрен и още двама служители на организацията са използвали услугите на проститутки, докато са били на хуманитарна мисия там.

Хаувермайрен първоначално отрече и заяви, че е напуснал мисията понеже не е упражнявал достатъчно контрол върху другите й служители, които се възползвали от проститутки. Белгиецът призна само че е имал кратка връзка с хаитянка, но тя не била проститутка и не била жертва на земетресението.

Хуманитарната мисия начело с Хаувермайрен заминава за Хаити след смъртоносното труса, при което загинаха между 200 000 и 300 000.
Още същата година той е подал оставка и е напуснал Хаити, като едва сега се разбира, че това е след вътрешното разследване на недопустимото му поведение.

От доклада става ясно още, че трима служители на "Оксфам" са заплашвали физически свидетел по вътрешното разследване.

От организацията сега публикуваха част от доклада и признаха, че премълчаването на скандала е довело до загуба на доверие. Заради него зам.- изпълнителната директорка на "Оксфам" Пени Лорънс подаде оставка и пое цялата отговорност. 
Заради скандала, организацията може да загуби държавното си финансиране от Великобритания и от Европейския съюз. Актрисата Мини Драйвър вече се отказа от работата си с нея.

"Оксфам" оперира в над 90 държави, като основната й дейност е в най-бедните страни. Тя има 5083 служители, 27 000 доброволци и 800 000 активни привърженици. Според отчета й за 2016-2017 г. са били подпомогнати 11,6 млн. души.