Прокуратурата се е самосезирала след репортаж на Нова телевизия вчера за кмета на Община Петрич Вельо Илиев (независим, подкрепен от СДС) и зам.-кмета Христо Георгиев и възлагане на обществени поръчки.

Разследването показа как фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство без конкурси. Собствениците на част от фирмите не знаят какво се случва. Другите имат връзки в общината.

Общината платила 8000 лв. на баничарница за водопровод. Наела е без конкурс и броила 20 000 лв. на фризьорски салон за ремонт на ясли и детски градини. Според Нова ТВ зад собственика на фризьорския салон е шуреят на зам.-кмета по строителството. Той получил поръчки за 100 000 лева.

„Има шуробаджанащина. Факт е и се вижда“, коментира вчера разследването кметът на Петрич Вельо Илиев.

Проверката на прокуратурата е разпоредена на 18 май. Ще се разпитват кметът и зам.-кметът, както и на лица от общинската администрация. 
Ще бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на обществените поръчки в града.

Близо 1000 души се събраха сутринта на протест пред общината и изгориха чучела на градската управа.
Недоволните
поискаха оставката на кмета, зам.-кмета, главния архитект и началниците на отдели.

Сред инициаторите на протеста бе сдружението на строителите в града и представители на бизнеса. Те настояха държавното обвинение и финансовите власти незабавно да проверят на сигналите за корупционните схеми при обществените поръчки в общината, предаде БНР.

Към сдружението на строителите, които първи излязоха на протест срещу общинското ръководство в края на миналата година, се присъединиха представители на хотелиерите и на новоучреденото сдружение за контрол върху дейността на местната власт.

"Наблюдаваме от 7-8 г., откакто Христо Георгиев е зам.-кмет и Петя Кънчева главен инженер, целият спектър от обществени поръчки те го обхванаха. Искаме да бъдем чути от институциите. Искаме най много да бъдем чути от прокуратурата, да се проверят тези хора и да кажат, има ли корупция в този град или няма", коментираха протестиращите.

Скандалите около управлението на община Петрич влязоха в дневния ред на общинския съвет още преди две години заради общинското дружество "Фарма Петра".

Тогава Сметната палата откри финансови нарушения за над 2,5 милиона лева, припомни общинският съветник Димитър Бръчков, който е сред кандидатите на ГЕРБ за кмет на Петрич.

"Общинският съвет сме се подписали под всички сигнали до този момент, които са входирани, до всички парламентарно представени групи и до Цацаров. Всичко това нещо е входирано, но явно всичко е замръзнало на някакъв етап", добави той.

Днес кметът Вельо Илиев обясни, че общината е провеждала обществените поръчки, спазвайки закона, а строителите, които протестират, са спечелили търгове за най-много средства, предаде БНР.

Кметът бе категоричен, че оставката, която му искат, е политически натиск.

"Това са няколко човека, които имат интереси. Много умело се коалират от общинския съвет ГЕРБ с БСП и ДПС",
заяви той.

Утре в 8 часа протестиращите ще блокират международния път за Кулата в района на зеленчуковата борса в Кърналово.

"Не бих казала, че в случая има политическа поръчка. Когато гражданите сигнализират, всички политици би трябвало да сме в тяхна услуга и да се вслушваме в тях", коментира пред „Фокус” народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева за протестите срещу Илиев.

Преди около седмица ВМРО в Петрич свали политическото си доверие от кмета Илиев.

В края на март той беше подкрепен от Реформаторския блок за предстоящите местни избори и беше определен от депутата от ДСБ Атанас Атанасов като "синя легенда", пише OffNews.