На 8 февруари прокуратурата е внесла в съда обвинението за престъпление по служба в периода от октомври 2006 до ноември 2007 г., каза Кокинов, но отказа повече подробности. Той единствено уточни, че са настъпили значителни вредни последици, което е установено след доклад на Сметната палата.
Днес Кокинов представи пред журналисти отчета на Софийска градска прокуратура (СГП) за миналата година, предаде БТА.

През юни 2011 г. Софийският градски съд върна на прокуратурата делото срещу Веселин Георгиев заради допуснати нарушения, още когато му е повдигано обвинение. Според обвинението в периода юли 2006-ноември 2007 г. бившият пътен шеф одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и три фирми, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лв.

Все още в досъдебна фаза е разследването срещу бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, съобщи още Николай Кокинов. То е образувано на 12 януари 2010 г. за безстопанственост за 12 договора за консултации, като за всеки от тях са настъпили вреди за ДФЗ от по 4750 лева.

Той уточни, че за трети път, след две поредни връщания, обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев отново е в съда. Лидерът на БСП е обвинен, че докато управляваше страната е загубил 7 папки с информация, която представлява държавна тайна. След близо 20-месечно разследване обаче СГП издаде постановление с предложение Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена само глоба.

Важно за нас е, че броят на използваните за 2011 г. специални разузнавателни средства (СРС) е намалял значително - с 2059 по-малко от тези през 2010 г., съобщи още Николай Кокинов, цитиран от БГНЕС. Поискани са 1622 СРС, докато за предходната те са били 3681. Съдът е дал разрешение за използване на 1618.
Градският прокурор смята, че това намаление може би се дължи на обществената полемика и на натиска от страната на ръководството, тъй като всички СРС минават през него и се преценяват.
Макар двойно да е нараснала ефективността от СРС-та, като цяло едва 40% от тях са послужили за доказателства пред съда, призна обаче Кокинов. 
Най-често градските прокурори са искали разрешения за подслушване – 776, след това за проследяване – 399, и за наблюдение -398. Най-малко от исканията са били за белязване – 13, за разследване, чрез служител под прикритие – 8, и доверителна сделка - също 8.

В началото на февруари парламентарната подкомисия за контрол върху прилагането на СРС започна проверка, след като се разбра, че председателката на Софийски градски съд Владимира Янева е изпратила на МВР и ДАНС препоръки да използват максималния законов срок от 2 месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС, с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Депутатите извикаха съдийката да даде обяснения и излязоха със становище, че предложенията й "не съответстват на буквата и духа на закона и създават условия за изкривяване на информацията".

Николай Кокинов коментира още, че натовареността и текучеството на прокурорите в СГП се увеличава. "В спецсъда отидоха 7-8 прокурори и като цяло движението на кадрите е голямо", каза той.
Заради това, че част от разследванията на градската прокуратура, които сега са от компетентността на спецсъда, се е наложило да бъде открита "дежурна линия" на автомобил между съдебната плата и сградата на съда, за да могат наблюдаващите прокурори да се явяват по делата и да работят по разследванията, каза още Кокинов.

За това дали да има или да отпаднат споразуменията между подсъдимия и прокуратурата при катастрофа със смъртен случай той заяви, че обвинението е слуга на закона. "Ако той ни дава възможност - ще ги сключваме. Разбирам желанието на роднините на жертвите, но пък споразумението е начин да получат по-бързо решение, което касае финансовото удовлетворяване", каза градският прокурор.
Неотдавна се наложи зам.-главният прокурор Валери Първанов да се извини на родителите на деца, загинали в катастрофи, след като заяви, че тези споразумения се правят, защото затворите са пълни.