ЕБВР, чиято централа се намира в Лондон, посочи в съобщение, че вече залага на растеж от 4,5 процента за тази година в 29-те страни, в които инвестира, докато през юли очакваше темп от 4,8 процента,  предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕБВР е преразгледала прогнозата си за растежа на България през 2012 година от 3,7 процента, посочени в доклада през юли, до 2,3 процента сега, се отбелязва в диаграма, публикувана днес от електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл". Доста са се влошили и перспективите за Албания, Румъния и Сърбия, които са силно изложени на рискове заради проблематичната гръцка икономика, отбелязва ДПА. Банката е преразгледала към голямо понижение и растежа на Унгария и Словакия заради обвързаността им с еврозоната.

Освен това банката е понижила и прогнозата си за региона за 2012 година - от 4,4 процента на 3,2 процента.

Страните от Централна и Югоизточна Европа ще бъдат най-засегнати от забавянето на икономическия растеж, тъй като са особено уязвими на проблемите в еврозоната, отбелязва ЕБВР. Темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) в тези региони се очаква да бъде под 2 процента през 2011 година, както и през 2012 година.
За сметка на това растежът на Русия вероятно ще остане относително силен (4 процента през 2011 година и 4,2 процента през 2012 година), според ЕБВР.