Влахович изслуша невъзмутимо присъдата си, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Той е първият обвиняем за военни престъпления, който получава максималната присъда от босненски съд.

"В рамките на систематични репресии срещу несръбско население е участвал в прогонването на жертвите си, извършвал е убийства, измъчвал е, изнасилвал е и е хвърлял жертвите си в затвора. Признат е за виновен за престъпления срещу човечеството и този съд го осъжда на 45 години затвор", заяви съдия Зоран Божич.

43-годишният Влахович извършил престъпленията, за които е осъден, между май и юли 1992 г. в първите месеци на конфликта в три квартала на Сараево – Гърбавица, Врача и Ковачичи, върху които сръбските сили установили контрол. "Той е убил 31 души, 14 души и днес все още са в неизвестност и е изнасилил 13 жени", заяви по време на делото прокурор Бехая Крънич.

Прокуратурата поиска 45 г. затвор за Влахович, макар прокурорът да посочи, че подобна присъда "също би била недостатъчна за излекуването на страданията на семействата на жертвите и на оцелелите".

До момента най-тежката присъда, произнасяна от босненски съд, беше 43 години затвор. Тя беше постановено през юни 2012 г. срещу босненския сърбин Станко Коич за участието му в клането на мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г.

В началото на делото срещу него през април 2011 г. Влахович не се призна за виновен. По време на процеса той обиди местна журналистка, която навремето писала статии за престъпленията му и свидетелства срещу него. Влахович изпрати и писмо на семейството на една от жертвите си, за да го сплаши. 

Прокуратурата призова общо 112 свидетели по време на делото, включително много жени, които заявили при закрити врата, че са били изнасилени от Влахович, посочи прокурор Крънич.
Една от изнасилените жени била "в много напреднала бременност в момента на изнасилването", допълни прокурорът.

Влахович, наричан "чудовището на Гърбавица", беше арестуван през март 2010 г. в Испания в рамките на разследване на банда обирджии. Той беше екстрадиран към Босна през август 2010 г. Войната в Босна причини смъртта на около 100 000 души, а около два милиона бяха принудени да напуснат домовете си.
След конфликта и до арестуването си в Испания Влахович извършил множество престъпления в Черна гора и Сърбия. В Черна гора той е обвинен, че е извършил въоръжено нападение в кафене през 1998 г.

Влахович беше изпратен в затвора в Черна гора за своите престъпления, но успя да избяга през юни 2001 г. Той е обвинен още, че е застрелял мъж на входа на бар в Сърбия само няколко дни след като избягал от черногорския затвор. За това престъпление беше осъден задочно на 15 години затвор.

Влахович е обвинен и за множество престъпления в Испания, сред които насилствени кражби и опит за обир в област Аликанте, както и за въоръжено спречкване в публичен дом в Тарагона.