Той сменя на поста Али Абдула Салех, който управляваше страната 33 години и който се оттегли от властта по силата на политическо споразумение, договорено след едногодишни протести и въоръжени сблъсъци, предаде БТА.

Хади бе вицепрезидент при управлението на Салех. Тази седмица той бе избран за държавен глава на избори, на които бе единственият кандидат.

Официалната церемония за встъпване в длъжност е насрочена за понеделник, предаде Ройтерс. На нея се очаква да присъства предшественикът му Али Салех, който снощи се завърна в Йемен. Той прекара три седмици в САЩ, където бе на лечение. Салех бе тежко ранен през юни миналата година при ракетно нападение срещу президентския дворец. Салех е четвъртият арабски лидер, свален от власт от Арабската пролет. Споразумението за предаване на властта в Йемен бе договорено с активното посредничество на страните от Персийския залив. Сделката бе подкрепена от САЩ и от Съвета за сигурност на ООН. В словото си след полагането на клетва новият йеменски президент каза, че страната трябва да приключи с политическия конфликт и да се насочи към решаването на важни проблеми като задълбочаващата се икономическа криза и завръщането на бежанците в домовете им.

Малко след клетвата на новия президент кола бомба, карана от терорист- камикадзе, се взриви пред входа на президентския дворец в Мукала, Южен Йемен. Според очевидци, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес, при атентата загинали най-малко 20 души. Има и много ранени. Част от загиналите са били войници от охраната на двореца, в който според източник на Франс прес, в момента на взрива не е имало други хора. Терористът е загинал. Ройтерс, цитирайки очевидци и медицински източници, съобщава за 26 убити.

Отговорност за атентата пое местният клон на терористичната мрежа "Ал Кайда". Мукала е административен център на провинция Хадрамут. Президентският дворец в Мукала се пази от Републиканската гвардия, една от елитните части на армията, командвана от Ахмед Али Абдула Салех, син на бившия президент. Южен Йемен е размирен район, където са много активни групировки, борещи се за отделяне на тази част от страната от останалата. В южната част на Йемен действа и "Ал Кайда".