Преброителят ще ви търси колкото пъти е необходимо. Ако ви няма вкъщи, трябва да ви намери. Това уточни в сутрешния блок на доц. Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт, цитирана от DeltaNews.
Преброителите ще се легитимират със специална карта, като самоличността им може да се провери на тел. 0700 16 310.

Коцева заяви, че въпросите са изключително стандартизирани и се придържат с европейския въпросник.
Тя аргументира въпросът за наличие на външна тоалетна с нуждата от информация и за инфраструктурата - до каква степен общините са благоустроени. След това щяло да бъде по-обосновано кандидатстването за европейски проекти.

"Смисълът на въпросите за площите е да се изчисли общата площ и да се извадят тези спомагателни помещения, отделни кухни, коридори. Идеята е да се разбере един европейски гражданин средно на каква площ живее. Въпросите, които най-много мъчат хората, са за домакинство и семейство", обясни доц. Коцева.

Домакинство са хора, които живеят на един адрес и разделят общ бюджет. За семейство трябва да има връзка - може да има съжителство без брак, може да става дума за роднински връзки, уточни тя.
Българите, които живеят повече от една година в чужбина, нямат достъп до сайта. Ще бъдат преброени в съответната страна.
Студентите се броят там, където учат.

В първите 60 часа от началото на електронното преброяване в България са преброени 752 348 души, което е 10% от населението. Към 15 ч. на 3 февруари преброилите се са 808 000 души, съобщиха от НСИ.

Последна актуализация в 16.00 ч.