Палежът е станал вчера следобед в квартал „Банишора” пред обект, използван за депо за контрабандни цигари.

По оперативна информация на Митническото разузнаване и разследване обектът трябвало да бъде „зареден” с цигари без бандерол, след което започнало наблюдение. От агенцията обясняват, че тъй като някои митнически автомобили са разпознаваеми, служителите на митницата вече извършвали наблюдение с личните си коли.

С такав бил и служител, изпратен да провери обекта. Мъжът паркирал автомобила си на около 80 м от мястото. Около час по-късно опелът му бил подпален и е напълно изгорял.

Според сведения лицата, които живеят в имота, са от т.н. Омурташка група, която контролира нелегалното разпространение на цигари на Женския пазар.

Обектът е известен на митническото разузнаване от над година и половина.
Досега са образувани няколко досъдебни производства, като само от началото на 2012 г, през която митническите служители вече имат разследващи функции, служители на разузнаването са извършили три проверки, при които са открити контрабандни цигари.

За случаите има образувани досъдебни производства от разследващ митнически инспектор. Собствениците на имота многократно са предупреждавани, че там се съхраняват акцизни стоки, обект на престъпление.

От агенцията обясняват, че през последните месеци служители на отдел Митническо разузнаване и разследване са получавали много заплахи за саморазправа по време на акции срещу нелегалното разпространение на цигари в София, а началникът на отдела е бил нападнат на Женския пазар.

В момента при спецакция на Женския пазар е разкрито депо с над 2000 къса цигари без бандерол, в което са открити пистолет и белезници.

По повод палежа директорът на Агенция „Митници” и началникът на Митница Столична категорично заявяват, че вандалският акт е опит за сплашване на всички митнически служители и за криминално блокиране на работата на митническата администрация.
"Очакваме държавата да застане зад митническите служители, които безкомпромисно защитават спазването на законите й", се казва още в позицията на директора на Агенция „Митници” и началника на Митница Столична.