Няма разрастване на съществуващите огнища, няма и огън. В гората обаче има още жар, поради което екипите ще останат на място поне до вечерта, съобщиха bTV и Нова телевизия.

Бедственото положение в Община Смолян е отменено. Пожарът избухна вчера следобед, като в гасенето му се включиха военни, горски служители и доброволци.

"За мен ще бъде много важно да разберем каква е причината и откъде е тръгнал пожарът, коя от трите версии, по които се работи ще се потвърди - дали това е от така наречените „китайски фенери“, другата версия е за човешка небрежност, боравене с открит огън в региона, и третата, вероятно от далекопроводите някакво прехвърчане на искра", обясни пред БНР заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров.

През нощта 26 военни, горски и огнеборци са дежурили в гората. Теренът е пресечен и труден, затова пожарни коли не могат да стигнат до него.

Вчера в гасенето се включиха и два хеликоптера. Изгорели са 300 дка смесена гора. Миризма на пушек се носеше днес из цялото село Хасовица и в околностите. Хората в Хасовица са доста притеснени.

Как да не се притесняваме, снощи цяла нощ от единия до другия край пожарни, коли , какво да се прави, ама добре, че се размина с толкова, а не е по-лошо“, каза Недялка Узунова.

„Притеснено ни беше, защото всичко се очакваше“, заяви Томя Чакъров –собственик на вила в Хасовица.

Окръжната прокуратура в Смолян образува досъдебно производство за палеж на имущество със значителна стойност с опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти, съобщиха от прокуратурата.

До момента е установено, че общата площ на засегнатите имоти е 250 дка с насаждения от бял и черен бор.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се снемат обяснения от очевидци, да бъде назначена пожаро-техническа експертиза, която да установи причините за възникването и механизма на разпространението на пожара, както и лесотехническа и лесооценъчна експертиза за засегнатите имоти и настъпилите вреди. Ще бъдат изискани документи и за собствеността на засегнатите имоти.