Посланиците на Париж и Берлин Филип Отие и Матиас Хьопфнер заявиха преди два дни в обща позиция, че протестите трябва да бъдат чути, а страната ни да се раздели с олигархичния модел на управление.

Вигенин обаче е на мнение, че поставените въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години.

"Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина", заяви министърът в специално изявление, цитиран от пресцентъра на МВнР.

В него той уточнява, че е разговарял последователно с двамата по своя инициатива.

Вигенин подчертава, че вижда в позицията на дипломатите сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото.

Той прехвърля отговорността на проблемите към ГЕРБ с думите, че през последните 4 г. сме станали свидетели на действия на предишните управляващи, които довели до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, подтискане на гражданската активност и т.н.

Според министъра влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти и целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация.

"След като международните наблюдатели признаха изборите, а Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани депутати трябва да изпълняват отговорно своите задължения. Тези въпроси ще бъдат обект на разговорите ми, в най-скоро време, както с външните министри на Франция и Германия, така и на другите страни-членки на ЕС", заявява още Кристиан Вигенин.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова също каза, че посланиците говорят за проблем "не от вчера и днес, а от всичките години на прехода".

Лидерът на БСП Сергей Станишев прехвърли цялата отговорност на ГЕРБ, чието управление било най-ярък израз на влиянието на олигархични интереси.
"Жалко, че двамата уважавани посланици толкова дълго време мълчаха", добави той.

Лидерът на "България на гражданите" и бивш еврокомисар Меглена Кунева обаче коментира, че писмото на посланиците е последно предупреждение и след това можем да очакваме само всички 27 страни да замразят членството на България в ЕС.


Кръстосан огън: Намеса ли е във вътрешните работи на България позицията на двамата посланици?