Преди два дни Матиас Хьопфнер и Филип Отие излязоха с обща позиция, в която настояха страната ни да се откаже от олигархичния модел на управление, а властите да се вслушат в гражданското общество.
Те подчертаха, че това ще е в интерес на всички европейци, защото около 40% от отпуснатите на България еврофондове идват от немските и френските данъкоплатци.

Днес Кунева коментира в Русе, че "часът е дванайсет без една секунда" и безпрецедентната декларация на двамата посланици на страните, наречени "мотор на Европа", е отношение на столиците им, цитира я БТА.

"Това е отношение на едно правителство, доминирано от социалисти, каквото е правителството на Франция, и едно правителство, доминирано от ЕНП, каквото е на Германия", отбеляза Кунева и допълни, че ЕС е абсолютно единодушен в оценката какво се случва в България.

По думите й писмото казва: "Осъзнайте се. Разчитаме повече на хората, които са на улиците, отколкото на политиците, представени в парламента".

Коментарът на управляващите

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че е прочел с интерес писмото и му направило впечатление следното:

"Задавам въпрос за колко време се създава подобен модел в политиката и в икономиката - за много години, като последните 4 г. бяха най-ярък израз на влиянието и въздействието на олигархични интереси върху управлението. Жалко, че двамата уважавани посланици толкова дълго време мълчаха по този въпрос". 

Той добави, че не смята да иска обяснение от френския президент - социалиста Франсоа Оланд, за позицията на посланика. 

Депутатът от левицата Румен Йончев пък дори коментира, че поведението на първите дипломати напомня на акционери в българския демократичен проект, които искат възвращаемост.
Според него критиките не били към сегашните управляващи, а към ГЕРБ и целия преход.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пък обясни, че двамата посланици "говорят за модел на управление на страната", което според нея означава наличие на проблем "не от вчера и днес, а от всичките години на прехода".

По думите й начинът да бъде показано, че посланиците не са прави, е с действия в интерес на гражданите, а не на отделни партии.


Кръстосан огън: Намеса ли е във вътрешните работи на България позицията на двамата посланици?