Португалия поиска помощ за потушаване на пожарите

stat
18:54  |  13 август 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Над 3000 пожарникари се борят с горски пожари в Португалия Над 3000 пожарникари се борят с горски пожари в Португалия

Над 3000 пожарникари се борят с горски пожари в Португалия, след като страната поиска помощ от Европа, за да потуши пламъците.
Пожарите заплашват да обхванат нови територии през предстоящите горещи дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изключително сухото и горещо време предизвика по-рано през лятото най-тежката огнена стихия досега, в която загинаха 64 души, а пожарите продължиха да горят през последните седмици с настъпването на новата по-гореща вълна.

Министърът на вътрешните работи Конщанса Урбано де Соуза каза, че страната е изпратила искане за помощ от Европа късно в събота заради опасенията, че високите температури и силният вятър през следващите дни могат да увеличат броя на пожарите.

Искането е за противопожарни самолети и огнеборци и е част от европейския механизъм за сътрудничество в борбата срещу пожарите.

Службите за спешна помощ съобщиха за 268 избухнали пожара в събота - най-високият брой за един ден тази година. Има опасения, че много от пожарите могат да се разгорят отново по-късно заради силния вятър и високите температури.

В централния окръг Коимбра е обявено местно извънредно положение заради огъня, както направиха и четири по-малки общини в района.

Над 140 000 хектара гори са изгорели това лято в Португалия, което е над три пъти повече от средната стойност за последните 10 години, сочат данните на Европейския съюз.

Последно в По света


Обединени патриоти все повече играят соло

Макар формално да са все още заедно, сякаш нищо вече не събира Обединените патриоти (ОП).