Това е първата национална стачка от 2007 година и първата от 22 години, която двата най-големи профсъюза в страната - Обща конфедерация на португалските трудещите се (CGTP) и Общ съюз на трудещите се (UGT) - свикват съвместно, предаде БТА.

Стотици самолетни полети бяха отменени, засегнати са железопътните и автобусните превози. Ще се извършват само спешни и военни полети, както и вътрешни - до Мадейра и Азорските острови.
Ефектът от стачните действия се усеща в здравеопазването, банковата и образователната системи, съобщиха агенциите, цитирани от БНР.

Протестите са срещу мерките на премиера Жозе Сократиш за орязване на разходите и вдигане на данъците с цел да бъде намален бюджетния дефицит на страната. Социалистическото правителството на Сократиш иска да намали дефицита от очакваните 7,3% от брутния вътрешен продукт за тази година до 4,6% през 2011 година. Ако това стане, към 2013 г. дефицитът ще бъде сведен под прага от изискваните 3% от БВП.
Безработицата в Португалия достигна рекордно високо равнище от 10,9 на сто през третото тримесечие, припомня ДПА. Това е най-високото равнище от 80-те години насам.

Въпреки че през тази година като цяло португалската икономика расте, според икономисти догодина тя ще навлезе в рецесия, тъй като мерките на правителство ще навредят на покупателната способност на португалците и ще ударят вътрешната консумация.

Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой се опита да разсее опасенията, че проблемите на Ирландия могат да обхванат Португалия или други слаби страни в еврозоната, съобщава АФП.
„Ако ни казват, че има „заразяване”, то не е на икономическа или на рационална база”, заяви Ромпой по време на дебат за икономиката на Европа в Европейския парламент в Страсбург.

Председателят на Европейския съвет посочи, че за разлика от Ирландия, Португалия няма проблеми с „балона на недвижимите имоти”, финансовият сектор на страната не е много голям, а банките имат достатъчно капитали.