Софийска и благоевградска фирма са запорирали наличните средства в общинската хазна. Ще оспорваме иска на благоевградската фирма, защото той е за обезпечение, заяви Янакиева, предаде БТА.

Столичната фирма вече има изпълнителен лист за 37 000 лева. За другата обаче, сметката не е блокирана по изпълнителен лист, а за обезпечение от 78 000 лева, което според закона не е допустимо, каза още кметът, цитирана от БНР.
"Без това не сме получили един лев от държавата, пък и това блокиране съвсем ни връзва ръцете. Ще се предприемат съответните действия по отношение на фирмата, която блокира сметката с цел обезпечение. Но това означава един месец. Изпратила съм писмо на министър Дянков. Изпратила съм писмо на министъра на икономиката и енергетиката, очаквам подкрепа. Това не са пари, които извънредно да ни бъдат дадени. Това са пари, които следва да постъпят в община Перник", добави Янакиева.

Част от строителните фирми, работещи по възстановяване на общинския сграден фонд, са прекратили дейността си.
"Досега те вложиха немалко собствени средства, а ние все още не можем да им платим", обясни кметицата. Тя е поискала по-рано да бъдат преведени около 100 000 лв. от изравнителната субсидия на община Перник, таксите от концесионните договори за миналата година, които са в размер на 160 000 лв., както и възстановени 60 000 лв., които общината е дала за плащане на лекарства на инвалидите.
"Досега отникъде няма постъпления на средства", посочи Янакиева.

Вчера изтече 14-дневният срок, в който гражданите можеха да подават молби за обезщетения за нанесени от земетресението на 22 май щети върху частния жилищен фонд. В деловодството на общината са постъпили 6458 молби. Внесени са и 125 молби за настаняване, които са удовлетворени. Временен подслон е даден на 463 души, които са в 36 фургона и 105 палатки. В резерв са останали 23 палатки и един малък фургон.
19 служители на Дирекцията за национален строителен контрол правят контролни оценки на обектите, посочени в Междуведомствената комисия като неотложни за извършване на аварийно-възстановителни работи. В 30 на сто от обектите от общинския сграден фонд възстановителните работи са приключили напълно.

По около 300 души дневно подават молби за еднократна социална помощ, съобщи междувременно директорът на "Социално подпомагане" Илияна Кованджийска. Досега са постъпили около 5000 молби за 325 лв. еднократна помощ. Парите започнаха да се раздават на 31 май.
Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков прогнозира, че се очаква да стигнат 2000.

Отхвърлени са заявленията на 300 души, защото са пребивавали незаконно на посочения от тях адрес. Граждани без настанителни заповеди в общински жилища и без нотариални актове за собственост на имотите си не могат да претендират за помощта, уточняват от социалната служба.