Двамата президенти поднесоха цветя, но не на паметната плоча, а под една бреза, в която преди година се бе врязал фрагмент от самолета на Лех Качински, пише варшавският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА.

Руските власти подмениха паметната плоча, поставена от поляци, на която пишеше, че Качински е пътувал за възпоменателни церемонии по повод "70-ата годишнина от съветския геноцид над полски офицери военнопленници в Катинската гора". В новия вариант на плочата този текст липсва, като Варшава изрази недоумението си от подмяната.

Срещата на Медведев и Коморовски в районната библиотека в Смоленск се състоя следобед, а веднага след нея те направиха кратки изявление пред медиите. До смоленското летище "Северний" Медведев летя със самолет, докато Коморовски кацна рано сутринта в Москва и оттам пропътува около 400 км до Смоленск с автомобил.

На пресконференцията Медведев обяви, че двете страни ще създадат международна група, която да изработи проект за паметник за жертвите от катастрофата с полския президентски самолет. Коморовски подчерта, че съдържанието на текста върху монумента ще бъда съгласувано от двете страни.

В Смоленск полският президент отбеляза, че през последната година е имало напредък по разкриване на обстоятелствата около избиването в местността Катин на хиляди поляци от НКВД през 1940 г. Според Коморовски положителни фактори са декларацията на руската Държавна дума по този въпрос и процесът по разсекретяването на документите по делото за Катин. Президентът на Полша добави, че логичен завършек на тази тема би било пълното разсекретяване на документите за това престъпление.

По повод убийствата в Катин Медведев призна, че ръководството на съветската държава по онова време е отговорно за случилото се през 1940 г. Руският президент обеща Москва да предаде на Варшава всички документи по делото. Досега руската страна е предала на полската 87 тома с документи, но все още десетки томове не са разсекретени.